Polecam bardzo smaczne kotlety mielone z groszkiem zielonym ,oliwkami i
zieleniną.Możemy je podać z dowolnymi dodatkami np.ziemniakami i
ulubioną surówką.Kotleciki mają bardzo wyrazisty smak.Ja podałam dodatkowo z dipem meksykańskim.Zapraszam.
Składniki:
25 dag surowej szynki wieprzowej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki zielonego groszku ( mrożonego,świeżego lub z puszki )
2 łyżki zielonych oliwek
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
koperek według uznania (mrożony,świeży lub suszony )
natka pietruszki według uznania (mrożona,świeża lub suszona )
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Cebulę i czosnek
obieramy.Następnie mięso mielimy w maszynce razem z czosnkiem,cebulą i
bułką.
2. Do masy mięsnej wbijamy jajko,dodajemy groszek,pokrojone oliwki,drobno
pokrojoną natkę pietruszki i koperek,mieszamy dokładnie przyprawiając do
smaku solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
3. Z masy mięsnej formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Następnie
smażymy na oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia.
4. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz