Prosta z zarazem bardzo smaczna pizza.Boczniaki to bardzo smaczne
grzyby,a połączenia ich z serem mozzarellą nadaje pizzy ciekawy smak.Oczywiście podajemy udekorowaną ulubionym ketchupem.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
5 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
Farsz:
25 dag boczniaków
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
przyprawa do pizzy
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1 kulka mozzarelli ( około 12 dag )
masło do posmarowania formy
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie,wlewamy do mąki,mieszamy
,ale nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
na około 15 minut.
2. Po tym czasie dodajemy sól i olej,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
3. Grzyby oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w paseczki.Cebulę obieramy i również kroimy w paseczki.
4. Grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Studzimy.
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy do formy posmarowanej masłem o
średnicy 25 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy farsz.
6. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Pod koniec
pieczenia na pizzy układamy ser pokrojony w plasterki i zapiekamy aż ser
się roztopi.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz