poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Mini szarlotki.

Pyszne,pachnące cynamonem,podane z bitą śmietaną smakują wybornie.Idealne na deser.Z przepisu wyszło mi 12 sztuk.Ja uwielbiam z dużą ilością cynamonu.Zapraszam.




Składniki:
 ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka śmietany 12 %
12,5 dag masła lub margaryny

nadzienie:
pół kilo jabłek
cynamon

dodatkowo:
masło do posmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremek
cukier puder do oprószenia szarlotek
bita śmietana do szarlotek

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
2. Jabłka umyć,osuszyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Odcisnąć nadmiar soku.
3. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
4. Ciasto wałkować,wylepiać nim foremki,nakłuć widelcem,na ciasto nałożyć porcje jabłek i oprószyć cynamonem (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne możemy oprószyć je cukrem kryształem). Z pozostałe ciasto wałkować,wycinać paski i układać kratkę na jabłkach.


5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.
6. Szarlotki podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną.

Rady: Z przepisu wychodzi 12 szarlotek o średnicy foremek 7 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz