Pyszne danie jednogarnkowe, bardzo sycące i rozgrzewające, idealne na obiad w
chłodne dni. Według mnie do tego dania nie potrzeba już żadnych
dodatków, ponieważ są już kluseczki. Kluseczki również zagęszczają
zupę. Zapraszam :)
Składniki:
50 dag surowej szynki wieprzowej
50 dag pieczarek
1 duża papryka czerwona
2 duże cebule
kilka łyżek zielonego groszku ( może być świeży, mrożony lub z puszki )
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
bulion warzywny około 4 - 5 szklanek
przyprawa do wieprzowiny
koperek ( może być suszony,świeży lub mrożony )
Kluseczki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki gorącej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w małą kostkę i
oprószamy przyprawą do wieprzowiny. Następnie obsmażamy na niewielkiej
ilości oleju i przekładamy do garnka.
2. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w
półplasterki. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do
mięsa.
3. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy
gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Następnie paprykę i cebulę
przesmażamy na oleju i przekładamy do mięsa i pieczarek. Całość zalewamy
gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
4. Do mąki dodajemy sól, olej, wbijamy jajka i stopniowo dolewając gorącą
wodę zagniatamy dość twarde ciasto. Z ciasta toczymy na stolnicy
wałeczki.
5. Gdy składniki będą miękkie dodajemy kluseczki, przecier
pomidorowy, groszek i koperek według znania. Gotujemy do miękkości
kluseczek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Podajemy i smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz