czwartek, 16 kwietnia 2015

Wiejski kociołek do syta z kluseczkami.

Pyszne danie jednogarnkowe, bardzo sycące i rozgrzewające, idealne na obiad w chłodne dni. Według mnie do tego dania nie potrzeba już żadnych dodatków, ponieważ są już kluseczki. Kluseczki również zagęszczają zupę. Zapraszam :)




Składniki:
50 dag surowej szynki wieprzowej
50 dag pieczarek
1 duża papryka czerwona
2 duże cebule
kilka łyżek zielonego groszku ( może być świeży, mrożony lub z puszki  )
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
bulion warzywny około 4 - 5 szklanek
przyprawa do wieprzowiny
koperek ( może być suszony,świeży lub mrożony )

Kluseczki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki gorącej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w małą kostkę i oprószamy przyprawą do wieprzowiny. Następnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do garnka.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w półplasterki. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do mięsa.

3. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Następnie paprykę i cebulę przesmażamy na oleju i przekładamy do mięsa i pieczarek. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.

4. Do mąki dodajemy sól, olej, wbijamy jajka i stopniowo dolewając gorącą wodę zagniatamy dość twarde ciasto. Z ciasta toczymy na stolnicy wałeczki.

5. Gdy składniki będą miękkie dodajemy kluseczki, przecier pomidorowy, groszek i koperek według znania. Gotujemy do miękkości kluseczek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6. Podajemy i smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza