niedziela, 12 kwietnia 2015

Domowe bułki do hamburgerów.

Jest to podstawowy przepis na bułki.Zamiast kupować bułki w sklepie warto poświęcić trochę czasu i samemu je upiec.Zapewniam,że są o wiele lepsze od kupnych.Zapraszam.




Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
3 dag drożdży
5 dag masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąkę,przez kilka minut,aż będzie gładkie.
3. Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
4. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.


5. Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia.


6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz