czwartek, 2 kwietnia 2015

Ucierana babka puszek.

Niezwykle mięciutka i puszysta babka.Możemy ją upiec na świąteczny stół.Jest szybka,prosta w wykonaniu i zawsze się udaje.Zapraszam.




Składniki:
 5 jajek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki octu 10 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania babki

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i nadal ubijamy.
2. Dodajemy mąkę pszenną,ziemniaczaną,sól,proszek do pieczenia i ocet,dokładnie ucieramy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
4. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
5. Upieczoną babkę studzimy,wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz