sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy.

To mój pierwszy w życiu mazurek,do tej pory nie piekłam mazurków i teraz żałuję.Może nie tak ładny jak go sobie wyobraziłam,ale za to bardzo pyszny.Polecam na świąteczny stół.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3-4 łyżki śmietany 12 %

Dodatkowo:
1 puszka gotowej masy krówkowej ( 40 dag )
1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
kilka rodzynek do dekoracji

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części.Jedną część wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm 35 cm i nakłuwamy widelcem.Z pozostałego ciasta toczymy długie wałki,zawijamy po dwa i układamy wokół brzegów ciasta.


3. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.


4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masą kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę.


5. Następnie jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście.


6. Rodzynkami dekorujemy mazurek i odstawiamy do zastygnięcia masy.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz