To mój pierwszy w życiu mazurek,do tej pory nie piekłam mazurków i teraz
żałuję.Może nie tak ładny jak go sobie wyobraziłam,ale za to bardzo
pyszny.Polecam na świąteczny stół.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
3-4 łyżki śmietany 12 %
Dodatkowo:
1 puszka gotowej masy krówkowej ( 40 dag )
1 tabliczka białej czekolady ( 10 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
kilka rodzynek do dekoracji
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części.Jedną część wałkujemy i
wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm
35 cm i nakłuwamy widelcem.Z pozostałego ciasta toczymy długie
wałki,zawijamy po dwa i układamy wokół brzegów ciasta.
3. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masą kajmakową rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę.
5. Następnie jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście.
6. Rodzynkami dekorujemy mazurek i odstawiamy do zastygnięcia masy.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz