Tort upiekłam dla mojej córki Elizy,na jej piętnaste urodziny.Jest
wielką wielbicielką czekolady,więc tort właśnie musiał być czekoladowy.Zapraszam.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Masa czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
1 łyżka żelatyny
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Rozetki:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
kolorowa posypka
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypywać stopniowo
cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodać
żółtka.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem i delikatnie wmieszać do
ciasta.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do
pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i
wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do
smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną
żelatynę.Dokładnie wymieszać.
4. Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki.
5. Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta
papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia
się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się
połączą,a polewa będzie gęsta i szklista.
6. Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia.
7. Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i
wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do
smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki.
8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu.
Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką.
9. Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.
10.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz