wtorek, 14 kwietnia 2015

Tort urodzinowy-czekoladowy.

Tort upiekłam dla mojej córki Elizy,na jej piętnaste urodziny.Jest wielką wielbicielką czekolady,więc tort właśnie musiał być czekoladowy.Zapraszam.



Składniki:
 Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli

Masa czekoladowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
1 łyżka żelatyny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Rozetki:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka kakao
1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )
kolorowa posypka

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,następnie wsypywać stopniowo cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodać żółtka.Obie mąki przesiać z kakao i proszkiem i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
 2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
4. Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki.
5. Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się połączą,a polewa będzie gęsta i szklista.
6. Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia.
7. Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki.
8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu. Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką.
9. Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.
10.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz