sobota, 4 kwietnia 2015

Cytrynowa babka.

Zapraszam na pyszną,puszystą z lekko cytrynową nutką babeczkę.Smacznego.




Składniki:
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
 1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Wykonanie:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy sok z cytryny,otartą skórkę,obie mąki i proszek do pieczenia ,dokładnie ucieramy.
2. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.Przekładamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
3.Upieczoną studzimy,wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
4.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz