Porady

Tutaj będę zamieszczać porady przydatne w kuchni podczas gotowania i pieczenia. Wiem jak bardzo potrafią one ułatwić pracę w kuchni.

Awokado:
 - awokado nam nie ściemnieje, jeżeli skropimy je sokiem z cytryny lub limonki,
- jeżeli kupimy bardzo twarde wystarczy zawinąć je w papier do pieczenia lub śniadaniowy i włożyć na kilka dni w ciemne miejsce, sprawdzając od czasu do czasu, czy jest miękkie ( ja chowam do półki z makaronem, mąką i cukrem )

Mleko:
- aby mleko nie wykipiało wystarczy brzeg garnka posmarować cieniutko masłem
- mleko nie wykipi również, jeżeli przed gotowanie wypłuczemy garnek zimną wodą
- jeżeli mleko zaczyna kipieć, należy zdjąć szybko garnek z ognia i energicznie nim potrząsać, aż mleko osiądzie
- przechowując mleko w lodówce powinno być ono dokładnie zamknięte ponieważ wchłonie ono zapachy z lodówki

Marchewka:
- drobina cukru dodana do gotowanej marchewki podniesie jej smak

Mikrofalówka:
 - brzydkiego zapachu w mikrofalówce pozbędziesz się dzięki cytrynie, wystarczy dać do szklanej miseczki z wodą kilka plasterków i podgrzewać w mikrofali przez minutkę

Cytryna:
 - cytryna da więcej soku,jeśli przed wyciśnięciem potoczymy ją po stole.Więcej soku daje też cytryna ogrzana.
- jeśli trudno wycisnąć czy pokroić cytrynę, dobrze jest włożyć ją na około 3 minuty do gorącej wody
- doskonale sprawdzi się ona do skrapiania owoców, żeby nie ściemniały

Cykoria:
- aby nie była gorzka, trzeba ją włożyć na chwilę do gorącej wody, a następnie wyciąć głąb.

Bita śmietana:
 - jeśli do śmietany dodamy szczyptę soli, będzie sztywniejsza i szybciej ją ubijemy
- śmietanę najlepiej ubijać w wysokim naczyniu

Czosnek:
 - obrany czosnek nie wyschnie, jeśli przechowamy go w oliwie z oliwek lub w oleju. Oliwa z kolei przejmie zapach czosnku i będzie się znakomicie nadawała do sałatek.
 - gdy za długo smażymy czosnek robi się gorzki, należy więc, smażyć go krótko.
- czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od kuchenki czy grzejnika, ponieważ ząbki czosnku szybko wysychają
- czosnku nie należy przechowywać w lodówce

Grzyby:
 - nie wolno ich przechowywać w torbach foliowych, ponieważ bez dostępu powietrza wytwarzają się w nich substancje trujące
- grzyby należy myć szybko pod bieżącą wodą, gdyż w przeciwnym razie wchłoną zbyt wiele wody
- jeżeli nie mamy możliwości od razu oporządzić świeżych grzybów można przykryć je wilgotnymi ręcznikami papierowymi i włożyć na kilka godzin do lodówki, pamiętajmy, że grzyby nie mogą leżeć zbyt długo

Owoce:
- jabłka i gruszki nie ściemnieją, jeśli po obraniu ze skórek skropimy je sokiem z cytryny
- do równego pokrojenia kiwi najlepiej użyć przyrządu do krojenia jajek
- owoców nie należy na dłużej zostawiać w wodzie ponieważ tracą bowiem smak i witaminy
- z ususzonych skórek od jabłek można zaparzyć doskonałą herbatę owocową
-  owoce nie opadną jeśli przed ułożeniem je na cieście obtoczymy je w mące lub bułce tartej

 Zioła:
 -świeże zioła najlepiej siekać na zwilżonej deseczce, nie stracą wtedy aromatu
- przywiędłą natkę pietruszki można uratować, wystarczy położyć ją na papierowym ręczniku, spryskać zimną wodą i wstawić do lodówki na kilka minut, po tym czasie szybko pokroić i dodać do potrawy

Jak przenieść ciasto do formy:
 -rozwałkowane ciasto łatwiej przenieść do formy, jeśli zawinie je się wokół wałka

 Placki ziemniaczane:
- jeśli dodamy do ciasta na placki ziemniaczane 2-3 łyżki gęstej śmietany, ciasto nie ściemnieje.

 Pleśń:
 - jeśli przetwory pokryją się pleśnią, należy je wyrzucić. Nie wiadomo, czy pleśń nie rozszerzyła się na całą zawartość słoika
- owoce i warzywa pokryte chociażby najmniejszą ilością pleśni należy wyrzucić

Polewa:
- dzięki polewie tort lub ciasto będzie dłużej wilgotne
-  krojąc ciasto polane polewą należy za każdym razem maczać nóż w gorącej wodzie, dzięki temu polewa nie będzie pękać

Ryż:
 -jeśli do gotującego się ryżu dodamy kilka kropli soku z cytryny, będzie on sypki i biały

 Wątróbka:
 - wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu,gdy za wcześnie zostanie posolona będzie twarda
- przed smażeniem wątróbkę można namoczyć w mleku

 Zamrażanie:
- najlepiej jest zamrażać chleb, kiedy jest jeszcze świeży. Należy zapakować go w przezroczystą folię
- nie należy wstawiać do zamrażalnika ciepłych potraw, ponieważ zamrażalnik pokryje się lodem
- nie mrozimy sałaty, cykorii i rzodkiewek
- owoce i warzywa użyte do mrożenie powinny być świeże i jędrne

Zupy:
- śmietanę warto zahartować kilkoma łyżkami gorącego wywary, dzięki temu śmietana w zupie nam się nie zważy
- przesoloną zupę można uratować, wrzucając do garnka obrany surowy ziemniak, wystarczy chwilę pogotować i go wyjąć, ziemniak ,, wyciągnie '' sól




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz