Płatki owsiane:
Kasza jaglana:

- żeby kasza nie była gorzka przed gotowaniem należy wypłukać ją w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na sicie,
- kasza jaglana jest bezglutenowa,
- kaszę gotujemy często mieszając ją, inaczej się przypali,
- można przyrządzać ją na słono jak i na słodko,
Jajka:
- przed użyciem należy je dokładnie umyć i sparzyć,
- przed użyciem najlepiej jajko jest wybić na talerzyk i sprawdzić jego świeżość, wystarczy zobaczyć czy żółtko się nie rozpływa i powąchać ( ja tak robię ),
Mleko:
- aby mleko nie wykipiało wystarczy brzeg garnka posmarować cieniutko masłem,
- mleko nie wykipi również, jeżeli przed gotowanie wypłuczemy garnek zimną wodą,
- jeżeli mleko zaczyna kipieć, należy zdjąć szybko garnek z ognia i energicznie nim potrząsać, aż mleko osiądzie,
- przechowując mleko w lodówce powinno być ono dokładnie zamknięte ponieważ wchłonie ono zapachy z lodówki,
Awokado:
- awokado nam nie ściemnieje, jeżeli skropimy je sokiem z cytryny lub limonki,
- jeżeli kupimy bardzo twarde wystarczy zawinąć je w papier do pieczenia lub śniadaniowy i włożyć na kilka dni w ciemne miejsce, sprawdzając od czasu do czasu, czy jest miękkie ( ja chowam do półki z makaronem, mąką i cukrem )
Marchewka:
Marchewka to samo zdrowie, warto po nią sięgać i jeść do woli, najlepsza jest taka na surowo do chrupania. Bez marchewki nie ma zup czy rosołu, przygotowuje się z niej soki, doskonale sprawdza się w sałatkach czy surówkach, bez marchewki nie wyobrażamy sobie tradycyjnej sałatki jarzynowej czy duszonej z groszkiem jako dodatek do drugiego dania. Podsumowując marchewka jest nam w kuchni bardzo potrzebna. Warzywo jest dość tanie, więc bez wyrzeczeń można sobie na niego pozwolić. Bardzo ją lubię na surowo w surówkach i sałatkach na słodko.
- odrobina cukru dodana do gotowanej marchewki podniesie jej smak,
- marchewka pochodzi z terenów Azji, a do Europy trafiła w średniowieczu,
-w 100 gramach marchewki znajduje się zaledwie 41 kcal, więc jest niskokaloryczna,
-zawiera duże ilości beta-karotenu,
-wzmacnia nasz wzrok,
-wspomaga leczenie trądziku,
-zawiera dużo błonnika,
-zawiera dużo witamin z grupy B: B1,B2, B3, B5 i B6,
-zawiera witaminę A i C,
-zawiera mnóstwo składników mineralnych: magnez, fosfor, potas, sód, miedź i mangan,
-wspomaga układ nerwowy, pamięć i koncentrację,
-redukuje ryzyko chorób nowotworowych,
- ma duże zastosowanie w kuchni i lecznictwie,
-jest bardzo tania,
Mikrofalówka:
- brzydkiego zapachu w mikrofalówce pozbędziesz się dzięki cytrynie, wystarczy dać do szklanej miseczki z wodą kilka plasterków i podgrzewać w mikrofali przez minutkę
Cytryna:
- cytryna da więcej soku,jeśli przed wyciśnięciem potoczymy ją po stole.Więcej soku daje też cytryna ogrzana.
- jeśli trudno wycisnąć czy pokroić cytrynę, dobrze jest włożyć ją na około 3 minuty do gorącej wody
- doskonale sprawdzi się ona do skrapiania owoców, żeby nie ściemniały
Cykoria:
- aby nie była gorzka, trzeba ją włożyć na chwilę do gorącej wody, a następnie wyciąć głąb.
Bita śmietana:
- jeśli do śmietany dodamy szczyptę soli, będzie sztywniejsza i szybciej ją ubijemy
- śmietanę najlepiej ubijać w wysokim naczyniu
Czosnek:
- obrany czosnek nie wyschnie, jeśli przechowamy go w oliwie z oliwek lub w oleju. Oliwa z kolei przejmie zapach czosnku i będzie się znakomicie nadawała do sałatek.
- gdy za długo smażymy czosnek robi się gorzki, należy więc, smażyć go krótko.
- czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od kuchenki czy grzejnika, ponieważ ząbki czosnku szybko wysychają
- czosnku nie należy przechowywać w lodówce
Grzyby:
- nie wolno ich przechowywać w torbach foliowych, ponieważ bez dostępu powietrza wytwarzają się w nich substancje trujące
- grzyby należy myć szybko pod bieżącą wodą, gdyż w przeciwnym razie wchłoną zbyt wiele wody
- jeżeli nie mamy możliwości od razu oporządzić świeżych grzybów można przykryć je wilgotnymi ręcznikami papierowymi i włożyć na kilka godzin do lodówki, pamiętajmy, że grzyby nie mogą leżeć zbyt długo
Owoce:
- jabłka i gruszki nie ściemnieją, jeśli po obraniu ze skórek skropimy je sokiem z cytryny
- do równego pokrojenia kiwi najlepiej użyć przyrządu do krojenia jajek
- owoców nie należy na dłużej zostawiać w wodzie ponieważ tracą bowiem smak i witaminy
- z ususzonych skórek od jabłek można zaparzyć doskonałą herbatę owocową
- owoce nie opadną jeśli przed ułożeniem je na cieście obtoczymy je w mące lub bułce tartej
Zioła:
-świeże zioła najlepiej siekać na zwilżonej deseczce, nie stracą wtedy aromatu
- przywiędłą natkę pietruszki można uratować, wystarczy położyć ją na papierowym ręczniku, spryskać zimną wodą i wstawić do lodówki na kilka minut, po tym czasie szybko pokroić i dodać do potrawy
Jak przenieść ciasto do formy:
-rozwałkowane ciasto łatwiej przenieść do formy, jeśli zawinie je się wokół wałka
Placki ziemniaczane:
- jeśli dodamy do ciasta na placki ziemniaczane 2-3 łyżki gęstej śmietany, ciasto nie ściemnieje.
Pleśń:
- jeśli przetwory pokryją się pleśnią, należy je wyrzucić. Nie wiadomo, czy pleśń nie rozszerzyła się na całą zawartość słoika
- owoce i warzywa pokryte chociażby najmniejszą ilością pleśni należy wyrzucić
Polewa:
- dzięki polewie tort lub ciasto będzie dłużej wilgotne
- krojąc ciasto polane polewą należy za każdym razem maczać nóż w gorącej wodzie, dzięki temu polewa nie będzie pękać
Ryż:
-jeśli do gotującego się ryżu dodamy kilka kropli soku z cytryny, będzie on sypki i biały
Wątróbka:
- wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu,gdy za wcześnie zostanie posolona będzie twarda
- przed smażeniem wątróbkę można namoczyć w mleku
Zamrażanie:
- najlepiej jest zamrażać chleb, kiedy jest jeszcze świeży. Należy zapakować go w przezroczystą folię
- nie należy wstawiać do zamrażalnika ciepłych potraw, ponieważ zamrażalnik pokryje się lodem
- nie mrozimy sałaty, cykorii i rzodkiewek
- owoce i warzywa użyte do mrożenie powinny być świeże i jędrne
Zupy:
- śmietanę warto zahartować kilkoma łyżkami gorącego wywary, dzięki temu śmietana w zupie nam się nie zwarzy
- przesoloną zupę można uratować, wrzucając do garnka obrany surowy ziemniak, wystarczy chwilę pogotować i go wyjąć, ziemniak ,, wyciągnie '' sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz