piątek, 10 kwietnia 2015

Domowe bezy

Bezy najczęściej piekę gdy zostanie mi białek ze smażenia pączków czy faworków. Wykonanie bezów jest proste, wystarczy dobrze ubić białka z cukrem i długo i odpowiednio suszyć. Można chrupać do kawki lub użyć do deserów. Jak zostanie Wam białek to zróbcie takie bezy. Słodkich inspiracji :)









Potrzebujemy:
4 białka
1 szklanka cukru


Wykonanie pysznych bezów:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijamy przez kilka minut. Piana musi być sztywna i bez grudek cukru.

2. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy beziki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę. 


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z porcji wyszło mi 2 blaszki bezików o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz