Potrzebujemy:
4 białka
1 szklanka cukru
Wykonanie pysznych bezów:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijamy przez kilka minut. Piana musi być sztywna i bez grudek cukru.
2. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy beziki na blaszki wyłożone papierem do
pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni
i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy
około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z
termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w
piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z porcji wyszło mi 2 blaszki bezików o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz