Serniki to ciasta,które lubi chyba każdy.Ja tym razem upiekłam tradycyjny z rodzynkami,na kruchym cieście z polewą,taki,który uwielbia moja rodzina.Idealny z filiżanka kawy.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny
Ser:
1 kg sera białego(w wiadereczku)
30 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
15 dag rodzynek
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
dowolna dekoracja np.cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i wykładamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Ciasto nakłuwamy
widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Żółtka ,cukier,cukier waniliowy i masło ucieramy na puszystą masę.Do
utartej masy dodajemy budyń w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie
ucieramy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodajemy do utartego
sera i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
3.Gotową masę serową wykładamy na ciasto,wstawiamy do piekarnika i pieczemy około
80 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony sernik wystudzimy i wyjmujemy z
formy.
4. Polewa:
Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody,dodajemy masło.Zagotowujemy
cały czas mieszając.Zdejmujemy z gazu i mieszamy do połączenia się
składników,polewą smarujemy ciasto.
5. Gotowe ciasto dowolnie udekorować i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza