wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Sernik to ciasto, które lubi i zna chyba każdy. Ja i moja rodzina uwielbiamy. Tym razem upiekłam tradycyjny z rodzynkami, na kruchym cieście z domową polewą, taki właśnie uwielbiamy. Idealny z filiżanką kawy. Na różne okazje, święta, urodziny i podwieczorek. Upieczcie taki.







Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany 12 %

15 dag masła lub margaryny

 

 Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )

1 szklanka cukru

15 dag masła lub margaryny 

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka rodzynek


Na polewę:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody


Dodatkowo:

1 łyżka bułki tartej

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznego sernika:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, żółtka i oba cukry ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i dodajemy ser, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki i mieszamy.

3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy.

5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

6. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz