wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik z rodzynkami na kruchym cieście.

Serniki to ciasta,które lubi chyba każdy.Ja tym razem upiekłam tradycyjny z rodzynkami,na kruchym cieście z polewą,taki,który uwielbia moja rodzina.Idealny z filiżanka kawy.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
 pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny

Ser:
1 kg sera białego(w wiadereczku)
30 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
15 dag rodzynek

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
dowolna dekoracja np.cukrowa posypka

Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Żółtka ,cukier,cukier waniliowy i masło ucieramy na puszystą masę.Do utartej masy dodajemy budyń w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodajemy do utartego sera i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
3.Gotową masę serową wykładamy na ciasto,wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 80 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczony sernik wystudzimy i wyjmujemy z formy.
4. Polewa: Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody,dodajemy masło.Zagotowujemy cały czas mieszając.Zdejmujemy z gazu i mieszamy do połączenia się składników,polewą smarujemy ciasto.
5. Gotowe ciasto dowolnie udekorować i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza