Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, żółtka i oba cukry ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy budynie w proszku, proszek do pieczenia i dodajemy ser, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki i mieszamy.
3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy.
5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej
wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub
margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę
zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
6. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz