piątek, 10 kwietnia 2015

Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsno - pieczarkowym.

Takie placki to bardzo syty pomysł na obiad.Wymagają trochę pracy,ale warto je przyrządzić,bo są bardzo pyszne.Moja rodzina je uwielbia.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól,pieprz
1 mała cebula
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki mąki pszennej

Nadzienie:
1 podwójny filet z kurczaka
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól,pieprz
zioła prowansalskie
mielona papryka ( ostra lub słodka )

Dodatkowo:
20 dag startego sera żółtego
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na drobnej tarce do ziemniaków,następnie odcisnąć z nadmiaru wody.Do masy ziemniaczanej dać drobno pokrojoną cebulę,mąkę,śmietanę,wbić jajka,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
2. Mięso umyć,osuszyć i pokroić w paski,cebulę i pieczarki obrać i pokroić w półplasterki,paprykę pokroić w paski.Przygotowane składniki smażyć na oleju do miękkości.Pod koniec smażenia dać przecier pomidorowy,przyprawić do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i papryką w proszku.
3.Na patelni rozgrzać olej ,smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Upieczone placki odsączać na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Na każdy placek nakładać porcje nadzienia,posypywać serem żółtym i składać na pół,wierzch placka też posypać serem.Podawać od razu gorące.
5.Smacznego.

Rady:
 Dzięki śmietanie dodanej do ciasta ziemniaczanego,ciasto nam nie ściemnieje.
Placki smażyłam na patelni o średnicy 17 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz