Niezwykle delikatne i puszyste ciasto,do którego możemy użyć ulubionych owoców.Zapraszam.
Składniki:
4 szklanki mąki tortowej
5 jajek
1 roztopiona i wystudzona margaryna lub masło (25 dag)
2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
dowolne owoce: brzoskwinie, maliny,śliwki
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach
35 cm x 24 cm.
4.Na wierzchu ciasta układamy umyte,osuszone i ewentualnie pokrojone na mniejsze części owoce
5.Ciasto pieczemy około 1 godzinę w
temperaturze 190.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
6.Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz