Potrzebujemy:
Na ciasto:
50 dag mąki pszennej tortowej
5 dag świeżych drożdży
1 mała łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 łyżeczki cukru
300 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
olej do posmarowania miski
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego chleba:
1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie.
2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól,olej i rozpuszczone drożdże z cukrem, dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy ciasto około 5 minut.
3. Dobrze wyrobione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na na stolnicę i zagniatamy przez około 1 minutę. Z ciasta formujemy bochenek. Przekładamy go do foremki posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej mąką o wymiarach około 35cm x 11cm x 7cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 1 godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
6. Upieczony chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy w kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz