wtorek, 14 kwietnia 2015

Prosty domowy chlebek.

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką ,najlepiej smakuje z posmarowany masełkiem.Wiadomo,że domowe pieczywo jest najlepsze,wystarczy poświęcić trochę czasu,żeby cieszyć się domowym pieczywem.Zapraszam.




Składniki:
 50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
300 ml ciepłej wody

dodatkowo:
margaryna do posmarowania foremki
olej do posmarowania miski
mąka do podsypania

Wykonanie:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie.

2. Do mąki dodać sól,olej i drożdże,wymieszać i zagnieść ciasto.Na stolnicy posypanej mąką wyrabiać ciasto 5 minut.



3. Przełożyć do miski posmarowanej olejem ,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



4. Wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez około 1 minutę i uformować bochenek.Włożyć do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut.Foremka o wymiarach 35cmx11cmx7cm.



5. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 1 godzinę.



6.Smacznego.

Rady:
 Chleb jest upieczony ,gdy postukamy w dno blaszki i usłyszymy głuchy dźwięk.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza