wtorek, 14 kwietnia 2015

Prosty domowy chleb drożdżowy

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką, najlepiej smakuje z posmarowany masełkiem.Wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Wystarczy poświęcić trochę czasu, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Ten ma łatwą recepturę, więc uda się każdemu. Upieczcie.







Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

50 dag mąki pszennej tortowej

5 dag świeżych drożdży

1 mała łyżeczka soli

1 łyżka oleju

2 łyżeczki cukru

300 ml ciepłej wody

 

Dodatkowo:

masło lub margaryna do posmarowania foremki

olej do posmarowania miski

mąka pszenna do posypania stolnicy


 



Wykonanie pysznego chleba:



1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie.

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól,olej i rozpuszczone drożdże z cukrem, dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy ciasto około 5 minut.


3. Dobrze wyrobione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.


4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na na stolnicę i zagniatamy przez około 1 minutę. Z ciasta formujemy bochenek. Przekładamy go do foremki posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej mąką o wymiarach około 35cm x 11cm x 7cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.



5. Po tym czasie chlebek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 1 godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.



6. Upieczony chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy w kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz