sobota, 18 kwietnia 2015

Focaccia z cebulą.

Polecam smaczną przekąskę z dużą ilością ziół i cebuli.Podczas pieczenia zapach unosi się po całym domu.Mnie najbardziej smakuje podana na gorąco,ale możemy też podać zimną.Zapraszam.




Składniki:
 ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ciepła woda (około 1 szklanka )
3 łyżki oliwy lub oleju

dodatkowo:
pół kilo cebuli
olej do smażenia
suszona bazylia
suszone oregano
zioła prowansalskie
suszony rozmaryn
papryka w proszku ostra lub słodka
sól,pieprz
mąka do podsypania
masło do formy

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,pół szklanki ciepłej wody i łyżką mąki,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki dodać sól,oliwę,drożdże i zagnieść mięciutkie ciasto,dodając w razie potrzeby ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosło.
3. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,usmażyć na oleju do miękkości ( nie rumienić zbyt mocno). Wystudzić.
4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm.Nałożyć cebulę i oprószyć solą ,i pieprzem i ziołami.
5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz