Składniki:
Barszcz:
4 skrzydełka z kurczaka
6 średnich buraków ćwikłowych
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
sól,pieprz do smaku
suszony majeranek (według uznania )
drobno posiekana natka pietruszki (według uznania )
sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
woda ciepła ( około 1 szklanka)
mąka pszenna do posypania stolnicy
Farsz:
30 dag pieczarek
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
4 skrzydełka z kurczaka
6 średnich buraków ćwikłowych
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
sól,pieprz do smaku
suszony majeranek (według uznania )
drobno posiekana natka pietruszki (według uznania )
sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
woda ciepła ( około 1 szklanka)
mąka pszenna do posypania stolnicy
Farsz:
30 dag pieczarek
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i wkładamy do garnka.
2. Warzywa obieramy,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki ,następnie
przekładamy do mięsa,wrzucamy ziele angielskie,pieprz ziarnisty i liście
laurowe.Następnie zalewamy zimną wodą (około półtora - dwa litry ),i
gotujemy do miękkości składników.Po ugotowaniu barszczyk możemy
przecedzić.
3. Barszczyk przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodajemy
drobno pokrojoną natkę pietruszki,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub
octem.
4. Pieczarki obieramy,płuczemy,osączamy z wody i drobno kroimy razem z
obraną cebulą.Następnie dusimy do miękkości na oleju.Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem.Studzimy.
5. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.Z ciasta
i farszu lepimy uszka.Następnie uszka gotujemy w osolonej wodzie przez
kilka minut od wypłynięcia na wierzch.Ugotowane odcedzamy.
6. Uszka podajemy z barszczykiem.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz