niedziela, 26 kwietnia 2015

Czerwony barszczyk z uszkami.

Domowy barszczyk jest najlepszy.Moja rodzina go uwielbia,dlatego często go przygotowuję,niezależnie od pory roku.Zapraszam.






Składniki:
 Barszcz:
4 skrzydełka z kurczaka
6 średnich buraków ćwikłowych
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
sól,pieprz do smaku
suszony majeranek (według uznania )
drobno posiekana natka pietruszki (według uznania )
sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu)

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
woda ciepła ( około 1 szklanka)
mąka pszenna do posypania stolnicy

Farsz:
30 dag pieczarek
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i wkładamy do garnka.
2. Warzywa obieramy,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki ,następnie przekładamy do mięsa,wrzucamy ziele angielskie,pieprz ziarnisty i liście laurowe.Następnie zalewamy zimną wodą (około półtora - dwa litry ),i gotujemy do miękkości składników.Po ugotowaniu barszczyk możemy przecedzić.
3. Barszczyk przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki,oraz zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem.
4. Pieczarki obieramy,płuczemy,osączamy z wody i drobno kroimy razem z obraną cebulą.Następnie dusimy do miękkości na oleju.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
5. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.Z ciasta i farszu lepimy uszka.Następnie uszka gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na wierzch.Ugotowane odcedzamy.
6. Uszka podajemy z barszczykiem.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza