niedziela, 12 kwietnia 2015

Lekki śmietanowiec z galaretkami.

To ciasto jest bardzo lekkie i bardzo pyszne.Jest również proste w wykonaniu.Idealne do kawy.Moje córki je uwielbiają.Zapraszam.




Składniki:
 Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki maki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa śmietankowo-galaretkowa:
1 galaretka niebieska
1 galaretka czerwona
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 płaska łyżka żelatyny

Dodatkowo:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 płaska łyżka żelatyny
cukier puder do smaku
tabliczka mlecznej czekolady ( 10 dag )

Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli,następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
2. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Galaretki,każdą osobno rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawimy do stężenia.Zastygnięte kroimy w kostkę.
4.Masa z galaretkami: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia.
5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Masę śmietanową wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki do stężenia.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przed podaniem dekorujemy ciasto.

Rady:
 Do ciasta możemy użyć dowolnych smaków galaretek.Zamiast kremówki możemy użyć bitą śmietanę typu ,,Śnieżka ''.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz