wtorek, 14 kwietnia 2020

Chleb pszenno-kukurydziany na miodzie

Najlepszy chlebek jaki do tej pory upiekłam. Pszenno-kukurydziany na drożdżach, mleku i prawdziwym miodzie. Piękny, żółciutki i taki pyszny. Po naciśnięciu chlebek wraca, jest mięciutki i puszysty za razem. Lekko słodki. Jednym słowem...idealny. Można upiec go na świąteczny stół. Ja na pewno tak zrobię. Bardzo Wam go polecam.








Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
1 lekko kopiasta łyżka miodu prawdziwego
1 mała łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do posmarowania foremki


Wykonanie pysznego chlebka:

1. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i miód rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąk i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy, a zbyt rzadkie dosypujemy odrobinę mąki i również mieszamy. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.


 2. Do pieczenia:Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy podłużny chlebek, następnie przekładamy go to foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem za pomocą pędzelka. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrósł.


3. Pieczenie: Następnie chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 45-50 minut. Ja stukam blaszkę od spodu, jak jest taki pusty dźwięk to chlebek jest upieczony.



4. Studzenie: Upieczony chleb wyjmujemy od raz z foremki i studzimy na kratce.


5. Podajemy: Wystudzony chlebek kroimy ostrym nożem na kromeczki i podajemy. Nie liczyłam ile wyjdzie kromek, ale całkiem sporo. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a zbyt rzadkie to dosypać mąki.

8 komentarzy: