Pokrzywę jadłam pierwszy raz i muszę przyznać się,że już na stałe każdej
wiosny zagości w mojej kuchni.W tej wersji jest bardzo pyszna.Zapraszam.
Składniki:
Farsz:
pęczek młodych pokrzyw ( najlepiej same czubki )
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
2 dag drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
10 dag startego żółtego sera
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Pokrzywy płuczemy i osączamy z nadmiaru wody,następnie drobno siekamy.
Czosnek obieramy i również drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy masło
wrzucamy czosnek,chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie
przypiec,dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut,Na koniec dodajemy
śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę jeszcze
dusimy.Studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.Dodajemy do maki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.Na ciasto wykładamy farsz.
4. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.Pod koniec
pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę aż ser się
rozpuści.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz