niedziela, 12 kwietnia 2015

Domowe burgery drobiowe.

Warto poświęcić trochę czasu,żeby przygotować domowe burgery.Mięsko i bułki przygotowałam samodzielnie.Wyszło bardzo pysznie i o wiele zdrowiej niż kupne.Warzyw też dodajemy według uznania,u mnie musi być ich bardzo dużo.Zapraszam.




Składniki:
 Bułki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
3 dag drożdży
5 dag masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )

Mięso:
podwójny filet z kurczaka
2 jajka
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie (odciśnięta )
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Dodatki:
kilka liści zielonej sałaty
1 duży pomidor
1 ogórek zielony
1 cebula
6 plastrów dowolnego sera żółtego
ketchup ,majonez do smaku

Wykonanie:
1. Bułki: Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąką,przez kilka minut,aż będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

2. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.


3. Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia.


4. Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce razem z bułką.Do masy dodać jajka,przyprawić do smaku pieprzem i solą ziołową.Dokładnie wyrobić.

5. Następnie z masy formować okrągłe płaskie krążki i obtaczać w bułce tartej.


6. Krążki mięsa smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony,do miękkości i zrumienienia.


7. Warzywa umyć i dokładnie osuszyć,następnie obrać i pokroić w plasterki.
8. Bułki przekrawać i nakładać według uznania:warzywa,mięso,ser i ketchup lub majonez.
9.Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza