Warto poświęcić trochę czasu,żeby przygotować domowe burgery.Mięsko i
bułki przygotowałam samodzielnie.Wyszło bardzo pysznie i o wiele
zdrowiej niż kupne.Warzyw też dodajemy według uznania,u mnie musi być ich bardzo dużo.Zapraszam.
Składniki:
Bułki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
3 dag drożdży
5 dag masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
ziarna sezamu ( 2-3 łyżki )
Mięso:
podwójny filet z kurczaka
2 jajka
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie (odciśnięta )
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Dodatki:
kilka liści zielonej sałaty
1 duży pomidor
1 ogórek zielony
1 cebula
6 plastrów dowolnego sera żółtego
ketchup ,majonez do smaku
Wykonanie:
1. Bułki:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na
około 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto
na stolnicy posypanej mąką,przez kilka minut,aż będzie gładkie.
Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych
bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w
ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.
3. Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki
wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200
stopni,do zrumienienia.
4. Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce razem z bułką.Do masy dodać
jajka,przyprawić do smaku pieprzem i solą ziołową.Dokładnie wyrobić.
5. Następnie z masy formować okrągłe płaskie krążki i obtaczać w bułce tartej.
6. Krążki mięsa smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony,do miękkości i zrumienienia.
7. Warzywa umyć i dokładnie osuszyć,następnie obrać i pokroić w plasterki.
8. Bułki przekrawać i nakładać według uznania:warzywa,mięso,ser i ketchup lub majonez.
9.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz