piątek, 10 kwietnia 2015

Sernik z brzoskwiniami i budyniową pianką.

Moja rodzina uwielbia serniki,ten wyjątkowo przypadł nam do smaku.Jednym słowem jest pyszny.Zapraszam.




Składniki:

 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy (bez cukru )
2 całe jajka
2 żółtka

Pianka:
4 białka
pół szklanki cukru
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy,bez cukru )

dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1-2 łyżki bułki tartej
mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą.
2. Blaszkę z ciastem i pozostałe ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
3. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę ,stopniowo dodawać jajka i żółtka,dokładnie utrzeć,następnie dodać proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser,wszystko dobrze utrzeć.
4. Na ciasto wyłożyć masę serową.
5. Brzoskwinie dokładnie odsączyć i pokroić na małe kawałki,następnie ułożyć na masie serowej.
6. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.następnie wsypać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.
7. Na brzoskwinie wyłożyć piankę budyniową.Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub skubać małe kawałeczki na piankę budyniową.
8. Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wystudzić.
 9.Smacznego.

Rady:
 Ser należy zmielić dwa lub trzy razy.Jeżeli używamy sera wiadereczku ,nie mielimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz