Bardzo smaczna rolada z wykorzystaniem pasztetu.Możemy ją podać na zimno
jak i na gorąco.Idealna na przekąskę.Możemy ją również przygotować dla
gości.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12 %
Farsz:
20 dag pasztetu wieprzowego
1 średnia cebula
olej do smażenia
suszony majeranek ( około pół łyżeczki )
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1 jajko do posmarowania
kminek
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy do miękkości i
zrumienienia.Studzimy,następnie dodajemy z majerankiem do pasztetu i
dokładnie mieszamy.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt o
wymiarach około 27 cm x 40 cm.Następnie na cieście rozsmarowujemy
pasztet.
4. Następnie ciasto zawijamy jak roladę,smarujemy roztrzepanym
jajkiem,posypujemy kminkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
5. Roladę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Upieczoną roladę studzimy i kroimy.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz