niedziela, 19 kwietnia 2015

Półfrancuska rolada z pasztetem.

Bardzo smaczna rolada z wykorzystaniem pasztetu.Możemy ją podać na zimno jak i na gorąco.Idealna na przekąskę.Możemy ją również przygotować dla gości.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12 %

Farsz:
20 dag pasztetu wieprzowego
1 średnia cebula
olej do smażenia
suszony majeranek ( około pół łyżeczki )

Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1 jajko do posmarowania
kminek

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.


2. Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy do miękkości i zrumienienia.Studzimy,następnie dodajemy z majerankiem do pasztetu i dokładnie mieszamy.


3. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm.Następnie na cieście rozsmarowujemy pasztet.


4. Następnie ciasto zawijamy jak roladę,smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy kminkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


5. Roladę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


6. Upieczoną roladę studzimy i kroimy.


7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz