niedziela, 26 kwietnia 2015

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami.

Bardzo pyszne roladki.Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Nie wymagają dużo pracy,a możemy cieszyć się pysznym smakiem.Z przepisu wyszło i 12 sztuk roladek.Zapewniam,że znikają jeszcze ciepłe z talerza.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
10 dag masła lub margaryny

Masa serowa:
30 dag sera białego
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki )
5 dag masła lub margaryny
10 dag rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.


2. Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę ( cukier dodajemy według uznania ),dodajemy rodzynki i mieszamy.


3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm na posypanej mąką stolnicy.Następnie na cieście rozsmarowujemy masę serową.


4. Następnie ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w dość grube plastry.



5. Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.


 6.Smacznego.

2 komentarze: