Na śniadanie,kolacje lub podwieczorek.Pyszne i chrupiące.Najlepiej
smakują z domową konfiturą,ja podałam z dżemem z czarnej porzeczki
własnej roboty.Z przepisu wychodzi 12 sztuk rogalików.Zapraszam.
Składniki:
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
4 dag drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
5 dag masła
pół łyżeczki soli
Wukonanie:
1. Masło stopić i wystudzić.
2. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut,żeby podrosły.
3. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.
4. Do mąki dać sól,wyrośnięte drożdże,utarte jajka,pozostałe mleko
,stopione masło i zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i
odstawić na około 1 godzinę ,żeby podwoiło swoją objętość.
5. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części,uformować kule,każdą kulę
wałkować osobno na stolnicy posypanej mąką.Następnie podzielić na 6
trójkątów i formować rogaliki.
6.Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na około 15 minut żeby podrosły.
7. Po tym czasie rogaliki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienia.
8.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz