środa, 22 kwietnia 2015

Piernik czarnuszek.

Piernik z tego przepisu wychodzi bardzo puszysty z lekko wyczuwalną nutką kawy.Zapraszam.




Składniki:
 2 szklanki mąki tortowej
 1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
3 łyżki powideł śliwkowych lub dowolnej marmolady
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodając kawę ,kakao ,powidło.Następnie dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko.Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
3.Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
4.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz