czwartek, 2 kwietnia 2015

Puszysta babka z serkiem waniliowym.

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez pysznej babki.Z tego przepisu babka wychodzi idealna,lekko wilgotna i puszysta.Zapraszam.






Składniki:
 3 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
15 dag serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki śmietany 12 %
sok z połowy cytryny
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

Wykonanie:
1. Jajka,masło lub margarynę ,cukier waniliowy i cukier ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo do utartej masy dodajemy serek waniliowy,śmietanę,sok z cytryny,obie mąki i proszek do pieczenia.Całość dokładnie ucieramy.


2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.


3. Następnie babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.


4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz