Składniki:
3 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
15 dag serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki śmietany 12 %
sok z połowy cytryny
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )
Wykonanie:
1. Jajka,masło lub margarynę ,cukier waniliowy i cukier ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo do utartej masy dodajemy serek waniliowy,śmietanę,sok z cytryny,obie mąki i proszek do pieczenia.Całość dokładnie ucieramy.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3. Następnie babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy.
4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy nią babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz