Upiekłam pyszne drożdżówki, tak bardzo puszyste i tak bardzo pachnące. Jednym słowem obłędne w smaku, takie proste a takie pyszne. Nadziane serkiem i pachnącymi truskawkami. Musicie koniecznie takie upiec. Zapewniam, że Wam posmakują. Nieskromnie napiszę, że co jak co, ale drożdżowe to wychodzi mi najlepsze. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek oleju
2 jajka
Na nadzienie:
25 dag sera białego ( u mnie chudy )
1 cukier waniliowy
1 kisiel ( u mnie o smaku truskawkowym )
cukier puder do smaku
1 jajko
25 dag świeżych truskawek
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby ,,ruszył'', czyli aż podwoi swoją objętość.
2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, wlewamy olej, wsypujemy oba cukry i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodzić od ręki. Ja ciasto przekładam na stolnice i na lekko oprószonej mąką pszennej wyrabiam. Następnie z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: Do sera wbijamy jajko, wsypujemy kisiel w proszku i cukier waniliowy, ucieramy widelcem dodając cukru pudru do smaku. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, dodajemy do sera i mieszamy.
4. Zawijanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.Następnie na każdy rozsmarowujemy po połowie nadzienia.
5. Zawijanie i krojenie: Następnie każde ciasto z nadzieniem zawijamy w roladę i kroimy w plastry.
6. Do pieczenia: Tak wykonane roladki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Roladki lekko spłaszczamy.
7. Pieczenie: Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, to zależy od naszego piekarnika. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
8. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi dwie blaszki drożdżówek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
o rany, ale to musi być boskie! podkradam jedną, świetna propozycja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ♥️ i częstuj się 🌻
UsuńPiękne i niezwykle apetyczne 🧡
OdpowiedzUsuńZgłodniałam od samego patrzenia :)
Dziękuję bardzo ❤️
UsuńZapachniało latem u Ciebie!
OdpowiedzUsuńMarzę o lecie, a na razie zimny maj 😢
UsuńSmakowicie... i jakie apetyczne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńJak pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
Usuńwoow takie drożdżowki to jest to
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Muszą smakować obłędnie :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Również witam ♥️ dziękuję i bardzo polecam, są pyszne🌻 pozdrawiam 🙂
Usuń