niedziela, 12 kwietnia 2015

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Rożki półfrancuskie z farszem są bardzo pyszną przekąską.Mojej rodzinie najbardziej smakowały udekorowane ketchupem.Są tanie i nie wymagają dużo pracy.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
12,5 dag masła lub margaryny
1 małe jajko
2 łyżki śmietany 12 %

Nadzienie:
1 duży por
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie ( według uznania )
oregano ( według uznania )
papryka słodka w proszku ( według uznania )
olej do smażenia

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
papryka w proszku do posypania rożków
olej do posmarowania rożków

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.


2. Por oczyszczamy,płuczemy i osuszamy,następnie jasną część kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy,czosnek drobniutko,a cebule również w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim warzywa,muszą być miękkie ,ale nie za mocno zrumienione. Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i ziołami.Studzimy.


3. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,kroimy w kwadraty.Na każdy nakładamy porcje farszu i składamy w trójkąty.


4. Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy olejem i oprószamy papryką w proszku.


5. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.


6.Smacznego.

Rady:
 Rożki możemy podać udekorowane dowolnym ketchupem.Z przepisu wychodzi około 10-12 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz