Rożki półfrancuskie z farszem są bardzo pyszną przekąską.Mojej rodzinie
najbardziej smakowały udekorowane ketchupem.Są tanie i nie wymagają dużo
pracy.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
12,5 dag masła lub margaryny
1 małe jajko
2 łyżki śmietany 12 %
Nadzienie:
1 duży por
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie ( według uznania )
oregano ( według uznania )
papryka słodka w proszku ( według uznania )
olej do smażenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
papryka w proszku do posypania rożków
olej do posmarowania rożków
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
2. Por oczyszczamy,płuczemy i osuszamy,następnie jasną część kroimy w
cienkie półplasterki.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy,czosnek
drobniutko,a cebule również w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej i
smażymy na nim warzywa,muszą być miękkie ,ale nie za mocno zrumienione.
Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką i
ziołami.Studzimy.
3. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,kroimy w kwadraty.Na każdy nakładamy porcje farszu i składamy w trójkąty.
4. Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy olejem i oprószamy papryką w proszku.
5. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
6.Smacznego.
Rady:
Rożki możemy podać udekorowane dowolnym ketchupem.Z przepisu wychodzi około 10-12 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz