Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
pół szklanki cukru
12 dag mąki tortowej
1 szklanka suchego zmielonego maku
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
1 czerwona galaretka
wiórki kokosowe ( kilka łyżek )
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodać żółtka i chwilę ubić,następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i mak,dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki,następnie w jednym krążku wyciąć serce.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ubić.
4. Przygotowaną śmietaną przełożyć biszkopty,smarując boki i wierzch ciasta. Boki oprószyć wiórkami kokosowymi.Wykrojone serce drobno pokruszyć i ułożyć na wierzchu tortu,lekko dociskając do masy.
5. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody i przestudzić.Następnie zastygającą wlać do wyciętego serca.
6. Torcik wstawić do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
7.Smacznego.
Rady:Ja kupiłam gotowy mielony suchy mak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz