środa, 22 kwietnia 2015

Pszenne bułki z otrębami.

Bardzo pyszne bułeczki.Polecam na śniadanie i na kolacje.Posmarowane masełkiem są najlepsze.Proste i niedrogie w przygotowaniu.Zapraszam.




Składniki:
 5 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 płaskie łyżeczki cukru
1 kopiasta łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki dodajemy sól,otręby,jajko,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
5. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz