Wiadomo,że domowe pieczywo jest najlepsze.Jeżeli mamy możliwość to warto
upiec swój chleb.Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak
zwykle wyszło bardzo smacznie.Zapraszam.
Składniki:
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki otrębów pszennych
2 łyżki oleju
3 łyżki pestek słonecznika
1 płaska łyżka czarnuszki
1 szklanka ciepłej wody
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka oleju
1 łyżka otrębów pszennych
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem ,1 łyżką mąki i połową ciepłej
wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15
minut.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,olej,czarnuszkę,pestki
słonecznika,otręby,mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę
zagniatamy ciasto.
2. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i
przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o
wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.Odstawiamy jeszcze na około 30
minut w ciepłe miejsce.
4. Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz