Zapomniane ciasto, które dawniej piekłam bardzo często. Krucho-miodowe blaty ciasta przekładane kremem z kaszy manny i domowym powidłem śliwkowym. Najlepiej smakuje na drugi lub
trzeci dzień gdy trochę zmięknie. Uwielbiamy do ciasto. Zapraszam i słodkich inspiracji życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
70 dag mąki tortowej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki miodu prawdziwego
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12 % lub 18 %
Na krem:
2 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 słoiczek powidła śliwkowego ( 250 ml )
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 4 części.
2. Wałkowanie: Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy oprószonej mąka pszenna i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone blaty dokładnie studzimy.
4. Krem: Mleko zagotowujemy, do gotującego wsypujemy stopniowo kaszę mannę i do razu energicznie mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, najlepiej robić to ,,rózgą'' . Uważamy żeby nie przypalić. Ugotowaną kaszę dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny i dokładnie ucieramy.
6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Ciasto najlepiej smakuje gdy trochę zmięknie, wtedy również lepiej się kroi.
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem miodu,które najlepiej smakują gdy "dojrzeją":) przez dzień, dwa. Chętnie wykorzystam Twój przepis, bo "jadzia" bardzo do mnie przemawia:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam i polecam,to ciasto najlepiej smakuje właśnie gdy trochę postoi i zmięknie:)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)
Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
OdpowiedzUsuń