Kotleciki to pomysł na lekki i bezmięsny obiad.Z porcji wyszło mi 12 kotlecików.Możemy podać je z dowolnym sosem,ja podałam z koperkowym.Zapraszam.
Składniki:
2 woreczki ryżu (po 10 dag każdy)
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka posiekanego koperku (świeżego,mrożonego lub suszonego)
2 jajka
sól ,pieprz
1 łyżka tartej bułki
10 startego żółtego sera
dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,osączyć i ostudzić.
2. Marchewki i pietruszkę obrać,umyć i ugotować do miękkości,ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Do ryżu dodać warzywa,koperek,ser żółty,bułkę tartą,wbić jajka,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
4. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz