sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto ,,Corn Flakes''

Robiąc porządki w przepisach natknęłam się na przepis na to ciasto,dawno już przeze mnie zapomniane.Ciasto jest bardzo pracochłonne,ale warto je upiec,bo jest bardzo pyszne.Chrupiące placki przełożone pysznym kremem,do tego śmietanka z czekoladą.Polecam do popołudniowej kawki.Zapraszam.




Składniki:
Placki:
8 białek
2 szklanki cukru
4 szklanki płatków kukurydzianych
szczypta soli
2 łyżki octu 10 %

Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
8 żółtek
1 cukier waniliowy
25 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku ( 3-4 łyżki )

Masa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 płaskie łyżki żelatyny
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie dodajemy ocet i dokładnie ubijamy.Na koniec wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonych papierem do pieczenia.pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.Placki powinny być zrumienione i chrupiące.Upieczone placki studzimy.
3. Żółtka dokładnie miksujemy z mąką,cukrem i pół szklanki mleka.Pozostałe mleko zagotowujemy,wlewamy zmiksowane żółtka i gotujemy mieszając do zgęstnienia.Studzimy.
4. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem ( do smaku) na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę żółtkową.Dokładnie ucieramy.
5. Kremem przekładamy ostudzone placki.
6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Śmietanę wykładamy na ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią ciasto.
8.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz