Robiąc porządki w przepisach natknęłam się na przepis na to ciasto,dawno
już przeze mnie zapomniane.Ciasto jest bardzo pracochłonne,ale warto je
upiec,bo jest bardzo pyszne.Chrupiące placki przełożone pysznym
kremem,do tego śmietanka z czekoladą.Polecam do popołudniowej kawki.Zapraszam.
Składniki:
Placki:
8 białek
2 szklanki cukru
4 szklanki płatków kukurydzianych
szczypta soli
2 łyżki octu 10 %
Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
8 żółtek
1 cukier waniliowy
25 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku ( 3-4 łyżki )
Masa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 płaskie łyżki żelatyny
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Następnie dodajemy ocet i dokładnie ubijamy.Na koniec wsypujemy
płatki kukurydziane i mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm
,wyłożonych papierem do pieczenia.pieczemy około 45-50 minut w
temperaturze 170 stopni.Placki powinny być zrumienione i
chrupiące.Upieczone placki studzimy.
3. Żółtka dokładnie miksujemy z mąką,cukrem i pół szklanki mleka.Pozostałe
mleko zagotowujemy,wlewamy zmiksowane żółtka i gotujemy mieszając do
zgęstnienia.Studzimy.
4. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem ( do smaku) na puszystą
masę.Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę żółtkową.Dokładnie
ucieramy.
5. Kremem przekładamy ostudzone placki.
6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i
studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy
żelatynę i dokładnie miksujemy.Śmietanę wykładamy na ciasto.Ciasto
odstawiamy do lodówki do stężenia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią ciasto.
8.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz