piątek, 3 kwietnia 2015

Kajmakowa babka z polewą.

Składniki do tej babki dodawałam na ,,oko '' i muszę przyznać ,że babka wyszła przepyszna.Idealnie puszysta i mięciutka.Bardzo delikatna w smaku.Z wyczuwalną nutką kajmaku.A polewa na babce jest przepyszna.Polecam na świąteczny stół.Zapraszam.





Składniki:
 3 jajka
20 dag masła lub margaryny
pół puszki gotowej masy krówkowej ( 20 dag )
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 budyń waniliowy

polewa:
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

dodatkowo:
bułka tarta do posypania foremki
masło lub margaryna do posmarowania foremki

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę,cukier i jajka dokładnie ucieramy,następnie dodajemy masę krówkową i budyń w proszku,dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,również dokładnie ucieramy.


2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.


3. Następnie babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z foremki.


4. Dwie kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce.Pozostałą czekoladę z kajmakiem przekładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej.Następnie jeszcze ciepłą dekorujemy babkę.Dekorujemy również startą czekoladą.Odstawiamy do stężenia.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz