piątek, 24 kwietnia 2015

Kluski śląskie z kurkowym sosem.

Polecam smaczne bezmięsne danie obiadowe z kurkami.Pyszny sos kurkowy,kluski śląskie i pachnący koperek to bardzo pyszne połączenie.Zapraszam.




Składniki:
 Kluski:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do podsypania

sos:
pół kilo kurek
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 12%
sól,pieprz

dodatkowo:
posiekany koperek

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,wystudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki dać do miski,podzielić na cztery części, jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną,wbić dwa jajka,dodać odłożone ziemniaki i zagnieść ciasto.
3. Z ciasta formować małe okrągłe kluski ,następnie ugotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
4. Grzyby oczyścić,opłukać,odsączyć z wody i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5. W garnku rozgrzać masło wrzucić grzyby i cebulę,chwilę przesmażyć,następnie nalać niewielką ilość gorącej wody i dusić do miękkości,(około 1 szklanka wody) .Nadmiar wody odparowąć.
6. Do miękkich kurek wlać śmietanę,chwilę pogotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Na talerze nakładać porcje klusek i sosu kurkowego,posypywać posiekanym koperkiem.
8.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz