Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
20 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego )
półtorej szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki
cukier puder do oprószenia babki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
20 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego )
półtorej szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki
cukier puder do oprószenia babki
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.Następnie dodajemy ser
biały i sok z cytryny,dokładnie ucieramy.
Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia.
2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
3. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy
suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z formy.
4. Babkę oprószamy cukrem pudrem.Smacznego.
Rady:
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz