Jest to dawno zapomniany przeze mnie przepis.Bajgle wychodzą bardzo
pyszne.Jednym słowem najlepsze.Mnie najlepiej smakują rozkrojone i
posmarowane masełkiem.Polecam na śniadanie lub kolację.
Składniki:
1 kg mąki tortowej
5 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
1 kopiasta łyżka cukru
2 średnie jajka
pół łyżki soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina soli i cukru
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem,następnie dodajemy jajka i lekko
rozmącamy,na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę,zagniatamy
ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,żeby
ciasto wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.Z każdej części
toczymy długi wałek,z połowy wałka formujemy kółko,a pozostałym ciastem
oplatamy formując obwarzanek.
3. W garnku gotujemy wodę ,którą lekko solimy i słodzimy.Do wody wrzucamy
partiami precle i gotujemy kilka sekund,następnie wyjmujemy łyżką
cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku.
4. Precle układamy na suchej blaszce.
5. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz