niedziela, 12 kwietnia 2015

Domowe bajgle.

Jest to dawno zapomniany przeze mnie przepis.Bajgle wychodzą bardzo pyszne.Jednym słowem najlepsze.Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem.Polecam na śniadanie lub kolację.




Składniki:
 1 kg mąki tortowej
5 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
1 kopiasta łyżka cukru
2 średnie jajka
pół łyżki soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina soli i cukru

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem,następnie dodajemy jajka i lekko rozmącamy,na koniec dodajemy sól i stopniowo mąkę,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,żeby ciasto wyrosło.


2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.Z każdej części toczymy długi wałek,z połowy wałka formujemy kółko,a pozostałym ciastem oplatamy formując obwarzanek.


3. W garnku gotujemy wodę ,którą lekko solimy i słodzimy.Do wody wrzucamy partiami precle i gotujemy kilka sekund,następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku.


4. Precle układamy na suchej blaszce.


5. Następnie pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.



6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz