Składniki:
powidło śliwkowe ( 1 szklanka)
2 szklanki gorącej wody
cukier do smaku
cynamon do smaku
3 goździki
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
pół szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
cynamon do oprószenia śmietany
2 szklanki gorącej wody
cukier do smaku
cynamon do smaku
3 goździki
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
pół szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
cynamon do oprószenia śmietany
Wykonanie:
1. Wodę zagotować z goździkami,następnie goździki usunąć.Dodać powidło i dokładnie zmiksować.
2. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody (ilość
mąki zależy jak gęstą chcemy mieć zupę ). Mąkę wlać do zupy i zagotować
energicznie mieszając,żeby nie było grudek.
3.Zupę przyprawić do smaku cukrem i cynamonem.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
5. Na talerze lub do miseczek nakładać porcje zupy,udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.
6.Od razu podawać.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz