Składniki:
Kruszonka:
niepełna szklanka mąki pszennej15 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 1 kg twardych jabłek
1 łyżka cukru pudru
cynamon
masło do posmarowania formy
Wykonanie:
1. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy
gniazda nasienne, obieramy i kroimy w ćwiartki lub grube
plastry. Następnie układamy w formie. Cukier puder mieszamy z cynamonem i
oprószamy jabłka.
2. Składniki na kruszonkę dajemy go miski i rozcieramy, tak żeby powstały grudki. Przygotowaną kruszoną posypujemy jabłka.
3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka się upiecze.
4. Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz