niedziela, 29 marca 2015

Jabłka zapiekane pod kruszoną.

Pyszna propozycja na deser lub podwieczorek. Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką. Mnie najbardziej smakuje na gorąco, ale można też podać na zimno. Cynamonu dodajemy według uznania. Zapraszam i smacznego życzę :)





Składniki:

Kruszonka:
niepełna szklanka mąki pszennej
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
około 1 kg twardych jabłek
1 łyżka cukru pudru
cynamon
masło do posmarowania formy

Wykonanie:

1. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w ćwiartki lub grube plastry. Następnie układamy w formie. Cukier puder mieszamy z cynamonem i oprószamy jabłka.


2. Składniki na kruszonkę dajemy go miski i rozcieramy, tak żeby powstały grudki. Przygotowaną kruszoną posypujemy jabłka.


3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka się upiecze.

4. Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz