Pyszne i bardzo puszyste kluseczki z rosołem.Idealna zupa na chłodne
dni,ponieważ bardzo mocno rozgrzewa.Jest również bardzo syta.
Składniki:
1 udko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki (według uznania )
Kluseczki:
2 jajka
szczypta soli
mąka pszenna około 3-4 łyżki
Wykonanie:
1. Mięso oczyścić,umyć,zalać zimną wodą około półtora litra i gotować do
miękkości.Gdy udko będzie miękkie wyjąć je,a wywar przecedzić.
2. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć,osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach,następnie wrzucić do przecedzonego wywaru i gotować do
miękkości.
3. Jajka wbić do kubka,dodać szczyptę soli i roztrzepać widelcem,następnie
stopniowo dodawać mąkę i mieszać na jednolite ciasto.Ciasto nie może być
zbyt gęste ani zbyt rzadkie.
4. Przygotowane ciasto wlać strumykiem do gotującego się rosołu ,chwilę
zagotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać natkę pietruszki.
Rady: Udko możemy użyć do drugiego dania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz