niedziela, 29 marca 2015

Pizza z tuńczykiem.

Pyszna pizza na bardzo chrupiącym spodzie z dużą ilością ziół.Polecam na obiad lub kolację.Zapraszam.



Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
150 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy

Dodatkowo:
1 puszka tuńczyka w oleju
10 dag sera żółtego
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
mąka do posypania stolnicy
masło do posmarowania foremki

Wykonanie:
1.W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i cukier.Następnie wlać do mąki,wymieszać widelcem ( nie zagniatać ) .Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do ciasta dodać sól i oliwę ,zagnieść gładkie ciasto na posypanej mąką stolnicy.
3. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Ciasto wałkować na placek o średnicy około 23-25 cm .Wyłożyć do foremki posmarowanej masłem,rozsmarować na cieście tuńczyka i oprószyć ziołami według uznania.
5. Następnie pizzę piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,przed końcem pieczenia pizzę posypać serem i zapiec aż ser się rozpuści.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz