Bardzo pyszna rolada z lekką nutką kawową.Idealna na deser.Zapraszam.
Składniki:
biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
szczypta soli
pianka:
śmietana typu ,,Śnieżka''
mleko potrzebne do ubicia (200 ml)
2 łyżki żelatyny
2-3 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
Wykonanie:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo wsypywać cukier i
ubijać,następnie dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Dodać mąkę,proszek
do pieczenia i cappuccino,delikatnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24
cm x 35 cm.Piec około 15 minut, w temperaturze 170 stopni.Upieczony
biszkopt zdjąć z papieru ,zawinąć w ściereczkę i wystudzić.
3.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wystudzić.Śmietanę ubić
według przepisu na opakowaniu,dodać żelatynę i cappuccino,dokładnie
ubić.
Kilka łyżek odłożyć do dekoracji.
4. Na biszkopt wyłożyć masę i zwinąć roladę,odłożoną masą udekorować roladę.
5. Gotową roladę wstawić do lodówki do stężenia.
6.Smacznego.
Rady:Zamiast śmietany ,,Śnieżki '' możemy użyć śmietanę kremówkę 30 %.
Ja się do tej rolady przymierzam już od kilku dni i na pewno kiedyś zrobię :) musi być pyszna i oby mi wyszła ;))
OdpowiedzUsuńRolada jest prosta w wykonaniu,więc na pewno Ci wyjdzie:)
OdpowiedzUsuń