wtorek, 17 marca 2015

Rolada cappuccinowa pianka.

Bardzo pyszna rolada z lekką nutką kawową.Idealna na deser.Zapraszam.





Składniki:

biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cappuccino o dowolnym smaku
szczypta soli

pianka:
śmietana typu ,,Śnieżka''
mleko potrzebne do ubicia (200 ml)
2 łyżki żelatyny
2-3 łyżki cappuccino o dowolnym smaku

Wykonanie:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo wsypywać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Dodać mąkę,proszek do pieczenia i cappuccino,delikatnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 15 minut, w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt zdjąć z papieru ,zawinąć w ściereczkę i wystudzić.
3.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i wystudzić.Śmietanę ubić według przepisu na opakowaniu,dodać żelatynę i cappuccino,dokładnie ubić. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji.
4. Na biszkopt wyłożyć masę i zwinąć roladę,odłożoną masą udekorować roladę.
5. Gotową roladę wstawić do lodówki do stężenia.
6.Smacznego.

Rady:Zamiast śmietany ,,Śnieżki '' możemy użyć śmietanę kremówkę 30 %.

2 komentarze:

  1. Ja się do tej rolady przymierzam już od kilku dni i na pewno kiedyś zrobię :) musi być pyszna i oby mi wyszła ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada jest prosta w wykonaniu,więc na pewno Ci wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń