Składniki:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 i pół szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy
1 szklanka wody przegotowanej i wystudzonej
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,na koniec na przemian wlewamy olej i wodę,cały czas ubijamy.
2. Ciasto dzielimy na trzy części.Jedną zostawiamy jasną ,do drugiej dodajemy kakao , a do trzeciej kisiel,dokładnie mieszamy.
3. Do formy o wymiarach 35 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wykładamy najpierw ciemne ciasto , na to jasne i różowe.Pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4.Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz