Taka pasta na kanapki jest smaczna i bardzo zdrowa.Uprażone pestki
dodają jej smaku i aromatu.Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem.Polecam na śniadanie lub kolację.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 dag sera żółtego
2 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki pestek słonecznika ( łuskanego )
sól i pieprz do smaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
kropla oliwy
sok z cytryny
Wykonanie:
1. Pestki słonecznika i ziarna sezamu prażymy chwilę na suchej,gorącej patelni i studzimy.
2. Awokado przekrawamy na pół,usuwamy pestkę,miąższ wyjmujemy i skrapiamy sokiem z cytryny.Następnie miksujemy blenderem.
3. Ser kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do zmiksowanego awokado dodajemy uprażone pestki,ser żółty,kroplę oliwy i
jogurt naturalny,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem do
smaku.
5.Smacznego.
Rady:
Zamiast jogurtu możemy dodać majonez,ale pasta wtedy będzie bardziej kaloryczna.
Gdy mamy niedojrzałe awokado,należy zawinąć je w papier śniadaniowy i schować w ciemne miejsce na kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz