Pyszna i bardzo delikatna rolada.Pachnąca truskawkami.Idealna z
filiżanką kawy.Serek mascarpone i truskawki to bardzo pyszne połączenie.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
25 dag dag serka mascarpone
25 dag dag truskawek
2 płaskie łyżki żelatyny
odrobina gorącej wody
cukier puder o smaku
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli,następnie stopniowo
dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Następnie dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o
wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170
stopni.
4. Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru i gorący zawijamy w ściereczkę.Studzimy.
5. Truskawki,płuczemy,osuszamy i usuwamy szypułki.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
6. Truskawki miksujemy,dodajemy serek,cukier do smaku i żelatynę,dokładnie miksujemy.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
7. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt i delikatnie zwijamy.Wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
8. Gotową roladę kroimy w plastry i oprószamy cukrem pudrem.
9.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz