Zapraszam na niezwykle pyszny, puszysty i lekko słodki chlebek. Przepis jest bardzo prosty, więc zapewniam, że chlebek zawsze się udaje. Mnie najbardziej smakuje posmarowany masełkiem, oczywiście masełkiem dobrej jakości. Chleb polecam na śniadanie i kolację. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki pszennej tortowej typ 450 )
około 1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu prawdziwego
3 łyżki oliwy lub oleju
5 dag świeżych drożdży
półtorej bardzo małej łyżeczki soli
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z miodem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej
wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn
,,ruszył ''.
2. Do mąki dajemy sól, oliwę lub olej, drożdże i stopniowo wlewając wodę
zagniatamy mięciutkie ciasto, wyrabiamy około 5 minut. Następnie przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto
wyrosło.
3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek.
4. Uformowany bochenek wkładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x
11 cm x 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi.
Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
6. Upieczony chlebek studzimy, kroimy i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Foremka o wymiarach około 35 cm x
11 cm x 7 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz