Zapraszam na pyszny lekko pikantny chlebek,który piekłam pierwszy raz.Idealny posmarowany masełkiem,na śniadanie lub kolację.Zapraszam.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )
5 dag drożdży
około 300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
2 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 mała ostra papryczka
dodatkowo:
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej
wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Papryczkę przekroić i usunąć pestki ,następnie bardzo drobno pokroić.
3. Do mąki dodać sól,olej,drożdże,pokrojoną papryczkę,paprykę w proszki u
stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto,wyrabiając około 5 minut.
4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek,przełożyć do foremki
posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x 11 cm
x 7 cm.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
6. Po tym czasie piec około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.Upieczony chlebek wystudzić.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz