niedziela, 22 marca 2015

Paprykowy chlebek.

Zapraszam na pyszny lekko pikantny chlebek,który piekłam pierwszy raz.Idealny posmarowany masełkiem,na śniadanie lub kolację.Zapraszam.




Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej (  ja użyłam typ 450  )
5 dag drożdży
około 300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
półtorej łyżeczki soli
2 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 mała ostra papryczka

dodatkowo:
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Papryczkę przekroić i usunąć pestki ,następnie bardzo drobno pokroić.
3. Do mąki dodać sól,olej,drożdże,pokrojoną papryczkę,paprykę w proszki u stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto,wyrabiając około 5 minut.


4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek,przełożyć do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
6. Po tym czasie piec około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.Upieczony chlebek wystudzić.


7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz