czwartek, 16 listopada 2017

Urodzinowy tort z masłem orzechowym.

Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy, który sama sobie upiekłam, bo na urodziny to obowiązkowo musi być tort. Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno Wam posmakuje. Zapraszam:)









Składniki:

Biszkopty x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
5 kopiastych łyżek masła orzechowego

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
20 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty, na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie ucieramy.

3. Przekładanie:  Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Dekorowanie:  Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki  dekorujemy tort. Część ciasteczek kruszymy i obkładamy nimi boki, a całymi dekorujemy wierzch tortu. Tak wykonany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.

5. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na 8 kawałków.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Ciasteczka kupiłam w Biedronce.

18 komentarzy:

  1. Pyszny torcik aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 😊 To ja chętnie, wpraszam się na kawkę i kawałek tortu ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) A na tort zapraszam, jeszcze coś zostało :)

      Usuń
  3. Pyszny torcik Izunia i jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny torcik kochana :-) i wszystkiego najlepszego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny tort i napewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i nie ukrywam, że był pyszny 🙂

      Usuń